OVER ONZE LERAAR EN OORSPRONG VAN DE RYUSHINKAN

In 1979 is sensei Cees Boer gestart met het opzetten van een aikido-groep in het oosten van Nederland. Dit deed sensei Cees als leerling van sensei Peter Bacas. De dojo heette toen Shojinkai en was gevestigd in het buurthuis van de Hengelose Es te Hengelo. Daar is men in feb 1980 met Aikido gestart, waar Hubert van Ravensberg´s aikido carrière is begonnen. Na ongeveer een jaar, in deze dojo te hebben getraind, zijn zij verhuisd naar de dojo van de Universiteit Twente.

Sensei Cees ging met een groep leerlingen elke maand naar Den Haag, om met sensei Bacas te trainen. Ook Hubert ging elke maand mee en toen de groep minder vaak ging heeft hij de maandelijkse rit naar Den Haag zelf voortgezet. Al snel was hij elk weekend bij sensei Bacas. Hij had zelfs een sleutel van zijn huis zodat hij daar het weekeinde kon blijven. Een weekend bij sensei Bacas hield in dat je heel hard moest werken op de mat als wel thuis. Sensei Bacas heeft hem heel veel geleerd en ook aan heel veel mensen voorgesteld waar hij tot op heden heel dankbaar voor is.

Al snel had hij ook een plek als bestuurslid van de NCAB, Nederlandse Culturele Aikido Bond. Samen met sensei Cees verzorgden zij de infobulletin van de NCAB. De meeste tekst kwam uit de pen van sensei Bacas en zij zorgden ervoor dat dit mooi werd vormgegeven en dat alles gedrukt en bij de mensen kwam.

Door de inzet en fanatisme van Hubert vroeg sensei Cees hem eens een les over te nemen. Hij kreeg van sensei Cees toen een boek mee van Tamura sensei die hij gebruikte om zijn les voor te bereiden. Dit boek heeft hij later zelf aangeschaft en is nog steeds onderdeel van zijn bibliotheek. Door drukke werkzaamheden van sensei Cees werd Hubert steeds vaker gevraagd de lessen over te nemen. In 1983 was Hubert de hoofdtrainer en sensei Bacas zijn mentor. Minoru Kanetsuka  sensei heeft Hubert van Ravensberg toen de naam Ryushinkan gegeven om voor zijn dojo’s te gebruiken.

Ryu is vrij vertaald “school” of “richting”. Shin Kan heeft een diepere betekenis en in ´t kort “Flowing Mind”:

Als een steen in een stromende beek. Na jaren in het water gelegen te hebben. Zal hij onder invloed van de stromingen steeds rondere vormen krijgen. En steeds minder een obstakel vormen in het stromende water.

In Aikido zullen de bewegingen na jaren trainen steeds “ronder” worden en vloeiender. Dus geen confrontaties, geen gevecht, geen kracht.

In 1985 heeft sensei Hubert een aikido-groep in Deventer gestart onder de vleugels van het Burgerweeshuis. Zij zijn toen begonnen in een gymzaal in de Rivierenwijk waar zij alleen een turnmat hadden. Na een jaar kregen zij de mogelijkheid om in het KDO te trainen waar wij nog steeds gebruik van maken.

Hubert van Ravensberg sensei is 6e Dan Aikikai Aikido en dojo-cho in Deventer en in Zwolle. Daarnaast zijn de twee dojo´s van Stichting Aikikai AikidoZ die samenwerken met de Aikikai Ryushinkan Nederland namelijk: Den Bosch en Boxtel van Marco Zanting sensei 5e Dan Aikikai Aikido.

De Aikikai Aikido Stichting Ryushinkan Nederland is sinds 2015 een door de Hombu Dojo, het hoofdkwartier van Aikido in Tokyo, erkende  Aikikai organisatie in Nederland.

erkening

Dojo Deventer

De dojo in Deventer is gestart in september 1985 door Hubert i.s.m. het Deventer Burgerweeshuis. Na een jaar werd er een vaste locatie gevonden in het gebouw van het (dac) KDO in de wijk Bekkummer (naast het voormalig Rielerbad). Op de dinsdagavond wordt er fanatiek en in een ontspannen sfeer Aikido beoefend.

Dojo Zwolle

Op maandag 12 januari 1998 ging Aikikai Ryushinkan Nederland van start met een nieuwe aikido-groep in Zwolle. Zes jaar later werd er met een tweede trainingsavond gestart. Fanatiek en in een ontspannen sfeer wordt er Aikido beoefent op de maandag- en donderdagavond.

Jeugd

In 2002 is er door sensei Hubert met een jeugdgroep begonnen in Zwolle. Op de maandag is er nu een jeugdles.

Sinds 5 april 2005 wordt er ook aan de jeugd lesgegeven in Deventer.

Dojo Den Bosch

Sinds 19 augustus 2008 is er Aikido in Den Bosch. Marco Zanting is deze dojo gestart samen met zijn vrouw Celine. Vanaf 25 augustus 2011 kan men er ook op de donderdag trainen, voor jongeren en volwassenen. Marco is in 1994 begonnen met Aikido bij Hubert, toen nog in Enschede en later in Deventer. Marco heeft zijn vrouw Celine op de mat in Lille in Frankrijk leren kennen. Beiden beoefenen fanatiek Aikido en hebben voor Aikido al twee keer een vakantie in Japan doorgebracht.

Dojo Boxtel

16 Mei 2013 is Marco Zanting begonnen met lesgeven in Boxtel. Door een verhuizing kwam de bestaande Aiki jutsu groep zonder trainer te zitten. Marco heeft dit sindsdien kunnen invullen met aikido lessen.