ETIQUETTE

Algemene regels

Er wordt getraind in KEIKO-GI, een wit judopak. Zorg ervoor dat je keiko-gi schoon is en dat je op de juiste manier gekleed bent (de band juist geknoopt etc.). Vraag bij twijfel gerust om hulp in de kleedkamer. Mensen die net met Aikido begonnen zijn hebben niet altijd een keiko-gi, zij kunnen meedoen in een gewoon trainingspak of andere makkelijk zittende kleding. Loop buiten de mat niet op blote voeten, maar op slippers. Dit om vuil en dergelijke op de mat te voorkomen. Mocht de vloer van de zaal en/of mat niet schoon zijn, schroom dan niet om een bezem ter hand te nemen. Zorg voor kort geknipte, schone nagels. Je kunt iemand op een heel vervelende manier beschadigen met lange nagels. Sieraden worden tijdens de les niet gedragen. Zet bij voorkeur ook de bril af.

Voordat de les begInt

Bij het betreden van de DOJO (de oefenruimte) groet men de dojo (buiging maken bij de ingang). Zet BOKKEN (houten oefenzwaard) en JO (stok) klaar zodat ze snel gepakt kunnen worden als het nodig is. Het werkt tijdverspillend als mensen tijdens de les hun bokken of jo nog moeten uitpakken. Zet slippers langs de rand van de mat, stap de mat achteruitlopend op en groet de kamiza. Zolang de sensei nog niet in de dojo is zorgen de senioren dat de beginners correct gekleed zijn, hun obi correct geknoopt hebben en beantwoorden eventuele vragen. Begin met je eigen warming up zodra je de mat opstapt. Op een teken van een van de senioren ga je in de rij zitten (seiza), de hoogst gegradueerde zit rechts en dan in de aflopende volgorde van kyu naar links, aan de zijde tegenover het portret van O Sensei. Maak een nette, rechte rij. Is de training drukbezocht, maak dan twee of zelfs drie rijen. Betreedt de mat altijd aan de zijde tegenover het portret.

seiza

De les

Aan het begin van de les groet iedereen het portret van O Sensei. Daarna draait de sensei zich om en groeten hij/zij en de leerlingen elkaar, waarbij wordt gezegd “Onegaishimasu”. Tijdens de les spreekt alleen de sensei, bijv. als er iets uitgelegd wordt. Niemand verlaat tijdens de mat zonder toestemming van de sensei. Houdt je aan de oefening die door de sensei is voorgedaan en ga niet zelf oefeningen bedenken. Voordat je met een partner aan een oefening begint, groet je elkaar. Het is gebruikelijk dat de hoogst gegradueerde de techniek het eerst uitvoert.

Laatkomers

Laat komen werkt altijd storend. Toch is het soms onvermijdelijk dat je pas binnenkomt als de les al is begonnen. Sta aan de rand van de mat en steek je hand op zodat de sensei dit kan zien. Wacht tot de sensei je een seintje geeft dat je de mat op kunt. Stap achteruitlopend de mat op en groet de kamiza. Begin eventueel met je eigen warming up en dan met de les.

Na de les

Aan het eind van de les gaat iedereen weer in de rij zitten en wordt er afgegroet. Een groet naar het portret en vervolgens weer naar elkaar, waarbij gezegd wordt “Domo arigato gozai mashita”. De leerlingen blijven in seiza wachten tot de sensei de dojo heeft verlaten. De hoogst gegradueerde groet dan af, “Dojo-Ni-Rei”, en nu kan men pas de mat verlaten. Daarna pakt men zijn / haar spullen bij elkaar en bij het verlaten van de dojo groet men weer. Controleer bij het verlaten van de dojo en het gebouw of er niets is achtergebleven. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn / haar eigendommen.

Tenslotte nog dit: als er nieuwe leden meetrainen, weten ze vaak niet precies hoe ze zich dienen te gedragen. Aarzel dan niet en geef ze aanwijzingen over bovenstaande dojo-etiquette. Heb je nog vragen dan kan je ze altijd aan de sensei stellen.

REi

Sensei ni rei

Sensei-Ni-Rei (groet aan sensei): na Kamiza-Ni-Rei (groet aan kamiza) draait de sensei zich om. De leerlingen buigen en zeggen “Onegaishimasu”. Daarna buigt de sensei en zegt “Onegaishimasu”. De sensei richt zich op en daarna de leerlingen.